Fakültemiz Tarafından Bahar Dönemi Bilimsel Etkinlikler Kapsamında “Siyer - Tefsir İlişkisi” Konulu Bir Konferans Düzenlendi

fakultemiz-tarafindan-bahar-donemi-bilimsel-etkinlikler-kapsaminda-siyer-tefsir-iliskisi-konulu-

Fakültemiz tarafından 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemi Bilimsel Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen konferans serileri devam ediyor. “Siyer - Tefsir İlişkisi” adlı konferans Dr. Öğr. Üyesi Aykut KAYA tarafından 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi’nde verildi. Konferansa Üniversitemiz Genel Sekreteri Doç. Dr. İbrahim Baz, Fakültemiz Dekan Yrd. Dr. Öğr. Üyesi Şehmus Ülker’in yanı sıra akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını Fakültemiz Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Şehmus Ülker’in yaptığı konferansta Dr. Öğr. Üyesi Aykut KAYA, İslâmi ilimlerin bir bütün olduklarını ve hepsinin birbirine kaynaklık teşkil ettiğini ve de hepsinin merkezinde Kur’an’ı Kerim bulunduğunu ifade etti.

Kaya, Tefsir’in Kur’an-ı Kerim’in açıklaması olması hasebiyle temel islam bilimindeki bütün ilimlerle doğrudan ilişkisi olduğunu işaret etti. Özellikle vahyin indiği dönemde yaşanan olaylar ile Kur’an arasındaki yakın ilişkisi olduğunu ve Kur’an’ın anlaşılması ve yorumlanması noktasında bu zaman aralığında yaşanan olaylara ışık tutan Siyer ilminin önemli olduğunu ifade etti.

Aykut Kaya, Siyer rivayetlerinin müfessirler tarafından belli kriterler çerçevesinde değerlendirmeye tâbi tutulduğu ve bu kriterlerin muhaddislerin ve tarihçilerden farklı olduğunu ifade etti.

Aykut Kaya devamında siyer rivayetlerinin tefsir alanında geniş bir yelpazede istifade edildiğine işaret etti. Özellikle ayetlerin ve surelerinin tarihlerinin tespit edilmesi, rivayetle ilişkili Kur’an ilimleri alanındaki katkılarını belirtti. Ayrıca Kur’an’da kapalı olan ayetleri beyan etmesi, tartışmalı ayetleri çözüm sunması, islam hukuk sisteminin anlaşılmasındaki cahiliye hukuku belirtmesi gibi Siyer’in katkı sağladığı alanları belirtti.   

Konferans soru-cevap faslıyla tamamlandı ve üniversitemiz Genel Sekreteri Doç. Dr. İbrahim Baz’ın Dr. Öğretim Üyesi Aykut Kaya’ya sunumdan dolayı katılım belgesi takdimi ile son buldu.

14.04.2022 |  İlahiyat Fakültesi