Fakültemiz Tarafından “Hadislerin Anlaşılmasıyla” İlgili Bir Panel Gerçekleştirildi.

fakultemiz-tarafindan-hadislerin-anlasilmasiyla-ilgili-bir-panel-gerceklestirildi

Fakültemiz tarafından “Hadislerin anlaşılmasıyla” ilgili bir panel gerçekleştirildi. Fakültemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Özdemir’in modaretörlüğünde; Dicle İlahiyat Fakültesinden Prof. Dr. Mehmet Bilen ve Mardin Artuklu İslami İlimler Fakültesinden Doç. Dr. Fikret Özçelik konuşmacı olarak katıldı.      

Doç. Dr. Ahmet Özdemir sağlıklı bir din anlayışı için Hz. Peygamberin hadislerinin önemli bir fonksiyona sahip olduğunu belirterek “sahih hadisin ne olduğu” hususunda sözü Prof. Dr. Mehmet Bilen’e bıraktı.

Bilen konuşmasında şunları ifade etti: Alimler eskiden beri Hz. Peygamber’in sünnetini anlamak için mücadele etmişlerdir. Dolayısıyla bu hususta önemli metodolojiler oluşturmuşlardır. Alimler yaptıkları çalışmalar neticesinde sahih hadisi, zayıf ve mevzu olandan ayırt etmiş ve bu hususta birçok eser telif etmişlerdir. Sahih hadisin tanımında alimler arasında bazı nüans farklılıkların olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Bilen, tüm amacın Hz. Peygamberi doğru anlamak olduğunu ve sağlıklı bir Peygamber tasavvuru için mutlaka Kuran ve sahih hadislere göre hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Doç. Dr. Fikret Özçelik ise son dönemde hadis ve sünneti inkâr eden bazı akımların ortaya çıktığını belirtti. Ardından tarih boyunca tüm İslami fırlakların Kuran ve sünnetle hareket ettiğini, dolayısıyla hadis ve sünneti devre dışı bırakarak bir din anlayışı ya da İslam medeniyetini inşa etmenin mümkün olamayacağını belirtti.

Doç. Dr. Ahmet Özdemir “hadis ve sünnet olmadan İslam ümmetinin olamayacağını” ifade ederek konuşmacılara teşekkür etti.

Panel, Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Güneş’in katılımcılara plaket vermesiyle sona erdi.

27.12.2022 |  İlahiyat Fakültesi