Fakültemiz Tarafından Kadın Hakları Bağlamında “İslam ve Kadın” Konulu Bir Konferans Gerçekleştirildi.

fakultemiz-tarafindan-kadin-haklari-baglaminda-islam-ve-kadin-konulu-bir-konferans-gerceklestirild

Fakültemiz Dekan Yarımcısı Dr. Öğr. Üyesi Şehmus ÜLKER'inde katıldığı ve yine fakültemiz Temel İslam Bilimleri Bölümü Hadis Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet ÖZDEMİR tarafından verilen Kadın hakları bağlamında “İslam ve Kadın” konulu konferans Şırnak Merkez Şehri Nuh Anadolu İmam Hatip Lisesinde düzenlendi.

Doç. Dr. Ahmet Özdemir konuşmasında şu hususlara temas etti:
\nİslamiyet’ten önce başta Arap cahiliyye toplumu olmak üzere Roma, Yunan, Mısır ve doğuda Çin gibi toplumlarda kadına hak edilen değer verilmiyordu. Başta ifade özgürlüğü, miras olmak üzere kadınlar temel hak ve hürriyetlerinden mahrumdular. Hatta Arap Cahiliye toplumunda kız çocuklarını diri diri toprağa gömenler dahi olmuştur. Yahudi ve Hristiyan toplumlarda da durum çok farklı değildi ve kadın birçok haktan mahrumdu. İslamiyet kadın, erkek, hür, köle, siyah, beyaz gibi herhangi bir ırk veya cins ayırımı gözetmeksizin kadın ve erkeği eşit birey olarak kabul etmiştir. Vahiy ve sorumluluk açısından kadın ve erkeği birbirinden ayırt etmemiştir. Hz. Peygamber döneminde kadınlar; ilim tahsili, ticaret yapma, miras bırakma, varis olma, kendi görüşlerini dile getrime, yönetimde yer alma, camide ibadetini yapma, savaşa katılma gibi sosyal hayatın her alanında yer almışlardır. İslam kadının izzet ve onurunu muhafaza etmiştir. Hz. Peygamber, kadına karşı nazik ve zarif olmamızı, hak ve hukukuna riayet etmemizi emretmiştir. Hz. Peygamber, kadın haklarına riayet etmeyen erkekleri, en kötü kimseler olarak tanıtmıştır. Hz. Peygamber’in "Cennet anaların ayaklarının altındadır" hadisi şerifi kadına verilen değeri göstermektedir. Yine yeryüzünde en fazla saygıyı hak eden kişinin anne olduğunu da belirtmiştir. Kısacası İslam, kadın-erkek gibi cinsiyet yada siyah-beyaz gibi ırk ayırımı yapmadan tüm insanları eşit görmüş ve Allaha karşı en çok saygı göstereni, en iyi kimse olarak gördüğünü söylereyerek konuşmasını tamamladı.

16.05.2022 |  İlahiyat Fakültesi