Fakültemizce “Kur’ânî Bir Kavram Olarak Cihad” konulu Bir Konferans Düzenlendi

fakultemizce-kur-n-bir-kavram-olarak-cihad-konulu-bir-konferans-duzenlendi

Fakültemiz tarafından Dr.Öğr. Üyesi İsmail KURT’un konuşmacı olarak katıldığı “Kur’ânî Bir Kavram Olarak Cihad” konferansı düzenlendi.

Üniversitemiz 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Ebul-iz El Cezeri Konferans Salonunda yapılan konferansa Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Güneş’in yanı sıra, akademik- idari personel ile öğrenciler katıldı.

 

Konferansın açılış konuşmasını yapan Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Güneş Doktora tezlerini bitiren akademisyenlerin çalışmalarını bir konferans formatında daha geniş bir kitleye ulaştırmalarını sağlamak için böyle organizasyon serisi başlattıklarını söyledi. Dört beş senelik titiz bir çalışmanın ürünü olan bilimsel araştırmaların sunumu açısından bu tarz etkinliklerin kıymetli ve değerli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Güneş “Bu konferanslara başta araştırma görevlilerimiz olmak üzere akademisyenlerimizin, lisans ve lisansüstü öğrencilerimizin katılmasını önemsiyor, katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.”dedi.

 

Yapılan açılış konuşmasından sonra Dr. Öğr. Üyesi İsmail KURT “Kur’ânî Bir Kavram Olarak Cihad” adıyla Kur’ân’ın 23 yıllık nüzul dönemini ele alan araştırması hakkında bilgi verdi. Dr. Öğr. Üyesi İsmail KURT Cihadın Kur’ânî bir kavram olduğunu, Cahiliyede kavim-kabile ve ben merkezli bir mücadele olan cihadın anlamının Kur’ân’la beraber Allah yolunda yapılan bir mücadeleye dönüştüğünü ifade etti. Kurt Mekke döneminde cihadın anlamının Tevhid inancı uğruna verilen bir mücadele olduğunu, Mekkî surelerde hiçbir zaman savaş anlamında kullanılmadığını, daha çok sabır ve hicret şeklinde yapıldığını belirtti. Sayın Kurt Medine döneminde ve Medeni Surelerde ise cihadın anlamının infak ve kıtal/savaş olduğunu ve “mallarıyla canlarıyla Allah yolunda cihad etmek” bağlamında olduğunu dile getirdi. Sonuç olarak en genel anlamda cihadın Allah yolunda yapılan her türlü mücadele olduğunu belirterek sözlerine son verdi. 

Konferans belge takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

31.12.2019 |  İlahiyat Fakültesi