Fakültemizde Konferans

fakultemizde-konferans

Fakültemizce Mardin Artuklu Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahman ENSARİ'nin konuşmacı olarak katıldığı "Namaz Ayetleri Bağlamında Kur'an-Sünnet İlişkisine Dair Bir Tartışma" konulu konferans düzenlendi.

Fakültemiz anfi salonunda düzenlenen konferansa Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulaziz HATİP, Fakültemiz Dekan Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Ahmet ÖZDEMİR, Dr. Öğr. Üyesi Fevzi RENÇBER, Öğretim Elemanları ve öğrencilerimiz katıldı.

Konferans, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Abdulaziz HATİP'in açılış konuşmasının akabinde Fakültemiz öğrencisi Ahmet ALGÜL'ün Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. 

Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahman ENSARİ "Namaz Ayetleri Bağlamında Kur'an-Sünnet İlişkisine Dair Bir Tartışma" konulu konferansın sonuç bölümünde;

1. Kur’ân-ı Kerîm’de namazın hükümleri, keyfiyeti / kılınış biçimi hakkında verilen bilginin, namaz hakkında Müslümanların uygulamalarında var olan bilginin çok azına tekabül ettiği anlaşılmıştır.

2. Müslümanların uygulamalarındaki namaz biçiminin fıkıh kitaplarında detaylı bir şekilde zikredildiği görülmüştür.

3. Kur’ân’da zikredilmeyen namaz ile ilgili hükümlerden, en azında fakihlerin farz / vacip oluşunda ittifak ettikleri kısmın kaynağının genellikle Resûlullah’ın (s.a.v.) Sünnet’i olduğu görülmüştür.

4. Resûlullah’ın (s.a.v.) gerek sözleri gerekse uygulamalarıyla namaz hakkında yapmış olduğu açıklamaları yani bu konudaki hadisleri bilinmeden, Yüce Allah’ın namaz emrinin nasıl uygulanacağının tam olarak bilinemeyeceği anlaşılmıştır.

5. Son olarak, Kur’ân-ı Kerîm’in bir parçası olan namaz âyetlerinin tam olarak anlaşılmasının ve Allah’ın irade ettiği biçimde uygulanmasının Sünnet’in beyanına ihtiyaç duyduğu görülmüştür. Namaz âyetleri örneğinden hareketle en azında Kur’ân’ın bir kısmının Sünnet’in beyanı olmadan doğru bir şekilde anlaşılıp uygulanmasının mümkün olmadığının anlaşılmış olduğunu söyleyerek sözlerini tamamladı.

Oldukça verimli geçen bu konferans soru-cevap kısmından sonra hediye takdimi ile son buldu.

 

29.04.2019 |  İlahiyat Fakültesi