Fakültemizde "Toplumsal Gelişme Sürecinde Aile İçi Şiddet ve Din" Konulu Konferans Düzenlendi.

fakultemizde-toplumsal-gelisme-surecinde-aile-ici-siddet-ve-din-konulu-konferans-duzenlendi

      Konferansa  Fakültemiz Dekan Yardımcısı  Yrd. Doç. Dr. Nurullah Aktaş, Fakülte Sekreterimiz M. Şefik DORU’nun yanı sıra Akademik Personelimiz ile çok sayıda öğrencimiz katıldı.

     Yrd.Doç.Dr. Ali BAYER "Toplumsal Gelişme Sürecinde Aile İçi Şİddet ve Din" Konulu Koneransta Özetle;

      Şiddet, günlük hayatımızı derinden etkileyen ve her geçen gün etkisini daha da hissettiren bir olgudur. Şiddetin bu denli yoğun olarak toplumsal hayatın içinde, sokakta, okulda, evde, tv.'de, yazılı-görsel medya vb. alanlarda yer alması, şiddetin bir anlamda "kanıksanmasına", sıradanlaşmasına yol açmaktadır.

       Aile içi şiddetin çok boyutlu ve küresel bir sorun olduğunu ifade eden Bayer, şiddetin, bir insan hakları ihlali olarak gelişmişlik, eğitim, ekonomik vs. düzeyi ne olursa olsun dünyada neredeyse bütün toplum, din ve kültürlerde görüldüğünü, şiddetin olmadığı bir toplum ve kültürü düşünmenin neredeyse imkansız hale geldiğini ifade etmiştir.

      Aile içinde eşler arasında kadına yönelik şiddetin, özellikle fiziksel şiddetin yaygınlığı ve namusun bedene indirgenmesiyle toplumsal cinsiyet ayrımcılığına dayalı olarak işlenen namus cinayetleri, kadına yönelik şiddetin aynı zamanda sistematik olarak işlendiğini göstermektedir. Şiddetin karşılıklı olduğunu, aile içinde hem erkek hem de kadın tarafından şiddete başvurulmaktadır. Ancak erkeğe uygulanan şiddetin hem görünürlüğünü, hem de etkisini ölçmek çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Erkeğe karşı kadın tarafından fiziksel şiddetin dışında farklı şiddet biçimlerinin uygulandığı hem Batı'da yapılan araştırmalarda hem de ülkemizde yapılan araştırmalarda vurgulanmaktadır. 

            Aile içi şiddet kavramının analiziyle başlayan konferans, aile içi şiddetin sebepleri, din ve aile içi şiddet ilişkisinin ele alınması ve katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla son buldu.

13.11.2014 |  İlahiyat Fakültesi