Hazırlık Sınıfı Yönergemiz Onaylandı.

hazirlik-sinifi-yonergemiz-onaylandi

 

              

                - Hazırlık Sınıfı Yönergemiz Üniversite Senatosunda onaylanarak yürürlüğe girmiştir.    

 

ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ

ZORUNLU HAZIRLIK SINIFI EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1- Bu Yönergenin amacı, Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Zorunlu Hazırlık Sınıfı Programında yürütülecek eğitim-öğretimin amaçlarını, programın uygulanmasını, Hazırlık sınıfında yapılacak sınavları ve sınavlarda uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- Bu yönerge, Fakülte’de yürütülen Arapça yabancıdil hazırlık sınıfında, hazırlık sınıfı programının düzenlenmesi ve sınavlarda uygulanacak esaslara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- Bu yönerge 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 14. ve 49. maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- Bu yönergede geçen

Üniversite: Şırnak Üniversitesi’ni,

Senato:Şırnak Üniversitesi Senatosu’nu,

İlahiyat Fakültesi (ŞÜİF):Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni,

Dekan:Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı’nı,

Dekanlık:Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı’nı,

Fakülte Yönetim Kurulu:Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yönetim Kurulu’nu,

Fakülte Kurulu:Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi  Kurulu’nu,

Hazırlık sınıfı:Zorunlu hazırlık sınıfını,

Program ve Materyal Geliştirme Grubu: Arapça eğitim-öğretim program ve materyalinin belirlenmesini, geliştirilmesini, bu gelişimin sürekliliğinin sağlanmasını ve materyal arşivi oluşturulmasını, kullanılması gereken ek materyalin ve proje konularının belirlenmesini ve duyurulmasını sağlamak amacıyla Fakülte Kurulu tarafından Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde görev yapan Arapdili ve Belağatı Anabilim Dalı Başkanı ile diğer öğretim elemanları arasından iki yıl için seçilen ve dekan tarafından görevlendirilen ve toplam üç kişiden oluşan grubu,

Sınav ve Değerlendirme Komisyonu: Program ve Materyal Geliştirme Grubu ile işbirliği içerisinde, muafiyet, seviye belirleme, quiz, ara sınav (vize), mazeret ve final sınavların testli veya klasik ya da web tabanlı yahut da sözlü olmasını ve projelerin içeriğinin ve uygulanma yönteminin belirlenmesini, hazırlık sınıflarının devam takibinin yapılmasını ve sınav sonuçlarının değerlendirilip programı destekleyen verilerin toplanabilmesi için gerekli karar ve tedbirlerin alınmasını sağlamak amacıyla Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde görev yapan öğretim elemanları arasından Fakülte Kurulu tarafından iki yıl için seçilen ve dekan tarafından görevlendirilen ve üç kişiden oluşan komisyonu,

Hizmet İçi Eğitim Grubu: Öğretim elemanlarının dil öğretimi alanındaki en son yöntemler hakkında bilgilendirilmelerini ve mesleki açıdan gelişmelerine yönelik hizmet içi eğitim programlarının düzenlenmesini sağlamak amacıyla Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde görev yapan öğretim elemanları arasından Fakülte Kurulu tarafından iki yıl için seçilen ve dekan tarafından görevlendirilen ve toplam üç kişiden oluşan grubu ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Hazırlık Sınıflarında  Öğretim

Amaç 

MADDE 5- Hazırlık sınıfı öğretiminin amacı, öğrencilere kayıt oldukları İlahiyat Fakültesi öğretim programlarının öngördüğü Kur’ân-ı Kerim’i kurallarına uygun olarak okuyabilmenin yanında, İlahiyat öğretimi için gerekli temeli oluşturmak ve Arapça klasik kaynakları kullanabilmek için Arapça okuma, anlama, yazma, konuşma ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmak, çeşitli alanlardaki yayınları izleyebilme becerisi edindirmek ve sosyal hayatta gereken dil iletişimini sağlama yeterliliği kazandırmaktır.

Hazırlık Sınıfı Öğretiminin Yürütülmesi

MADDE 6- Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi zorunlu hazırlık sınıflarında öğretim, Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından yürütülür. Hazırlık sınıfı öğretimi ile ilgili gerekli planlamalar Program ve Materyal Geliştirme Grubu, Sınav ve Değerlendirme Komisyonu ve Hizmet İçi Eğitim Grubu tarafından hazırlanır ve Dekan tarafından onaylanır. Bu üç grup, çalışmalarını birbiriyle koordinasyon ve işbirliği içerisinde yürütür. Zorunlu hâller dışında, bir sınıfta öğrenci sayısı 25’ten fazla olamaz. Hazırlık sınıfını okuyup başarmadan diğer üniversitelerin İlahiyat Fakültesi ve İslâmî İlimler Fakültelerinden yatay geçiş yapılamaz ve diğer üniversitelerin İlahiyat Fakültesi ve İslâmî İlimler Fakültelerine yatay geçiş için başvuruda bulunulamaz.

Zorunlu Hazırlık Sınıfı

MADDE 7- (1) Öğrencilerin Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi zorunlu hazırlık sınıfına kayıt işlemleri, Fakülte öğrenci işleri tarafından yapılır. Ancak (ŞÜİF) tarafından öğretim yılı başında yapılan muafiyet sınavında 60 ve üstü puan alarak başarılı olanlar veya bu yönetmeliğin 8. maddesinde belirtilen muafiyet şartlarını haiz olan öğrenciler, Fakültenin 1. sınıfına doğrudan kayıt yaptırabilirler.

(2)  Hazırlık sınıfında derse devam zorunludur. Yıl içi toplam ders saatinin % 30’undan fazlasına devam etmeyen öğrenciler, devamsızlıktan kalırlar ve yıl sonu muafiyet sınavlarına giremezler.

(3) Hazırlık sınıfında devam şartını yerine getirmemiş olan öğrenciler, hazırlık sınıfını devam şartını yerine getirinceye kadar aynı şekilde derslerin en az % 70’ine devam etmek kaydıyla tekrar ederler.

(4)Devam şartını sağlayan öğrenciler, gelecek sene başında yapılacak muafiyet sınavına girebilirler. Bu sınavda 60 ve üstü puan alanlar başarılı sayılarak 1. sınıfa kaydedilirler. Bu sınavda da başarısız oldukları takdirde bir yıl daha hazırlık sınıfına devam ederler.

(5)Devam şartını sağladığı hâlde, öğretim yılı başında uygulanan muafiyet sınavına girmesine ya da hazırlık sınıfını tekrar etmesine rağmen ikinci senenin sonunda da başarısız olanlar, ikinci öğretim yılını müteakip, öğretim yılının başında Fakülteye yeni kaydolan öğrencilere uygulanan yeterlik sınavına belirlenen tarihte onlarla birlikte girerler. Bunda da başarısız olanlar, borçlu olarak 1. sınıfa kaydedilirler. Bu durumdaki öğrenciler, mezun olabilmek için öğretim sürelerinin sonuna kadar (ŞÜİF) tarafından yapılan yeterlik sınavlarının birinde 60 ve üstü puan alarak başarılı olmak zorundadırlar.

Zorunlu Hazırlık Sınıfında Muafiyet 

MADDE 8-Aşağıdaki öğrenciler zorunlu hazırlık sınıfından muaf sayılırlar:

(1)  (ŞÜİF) Arap Dili ve Belağatı öğretim elamanları tarafından öğretim yılı başında yapılan muafiyet sınavında 60 ve üstü puan alarak başarılı olanlar,

(2) En az üç yıl olmak kaydıyla Arapçanın anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, resmî ortaöğretim kurumlarında eğitim-öğretim görüp ortaokul veya lise diploması almış olanlar,

Yurt içinde İlahiyat Fakülteleri ve İslamî İlimler Fakülteleri ile yurt dışında bu fakültelerin dengi olan bir fakültenin hazırlık sınıfını okuyup başarılı olarak Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin 1. sınıfa veya üst sınıflara yatay geçiş yapan öğrenciler,

Son üç yıl içinde ÖSYM tarafından yapılan KPDS veya YDS Arapça sınavından 50 ve üzeri puan alanlar,

Yukarıda belirtilen öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan KPDS veya YDS’de 50 ve üstü puan aldıklarını, güz yarıyılı başında mazeret kayıtlar için öngörülen süre içinde belgelendirmeleri hâlinde 1. sınıfa kayıtları yapılır.

Sınavlar

MADDE 9- Hazırlık sınıfında Kur’ân-ı Kerîm Arapçası dersinin sınavı, sözlü veya yazılı olarak gerçekleştirilir. Bu derste başarı notu 100 üzerinden en az 60’tır.

Hazırlık sınıfında Arapça derslerinde uygulanacak sınavlar:

Arapça muafiyet sınavı: Güz yarıyılı başında akademik takvimde belirtilen tarihte bir kez yapılır. Yeterlik sınavında başarı notu 100 üzerinden en az 60’tır.

Muafiyet sınavına:

Fakülteye yeni kayıt yaptıranlar,

Zorunlu hazırlık sınıfına bir önceki yıl devam edip başarısız olanlar,

Hazırlık sınıfı süresi içinde kayıt donduranlar,

Zorunlu hazırlık sınıfına derslerin % 70’ine devam şartını sağlamış, ancak iki yıl üst üste hazırlık sınıfında ve girdiği muafiyet sınavlarında başarısız olduğu için bir üst sınıfa borçlu olarak geçen öğrenciler girer.

Seviye belirleme sınavı:Hazırlık sınıflarının şubeleri, güz dönemi başında yapılan seviye belirleme sınavı sonuçlarına göre tespit edilir. Muafiyet sınavı, seviye belirleme sınavı olarak değerlendirilebileceği gibi, Sınav ve Değerlendirme Komisyonu’nun uygun görmesi durumunda ayrıca da yapılabilir. Hazırlık sınıfına kayıt yaptıran öğrenciler, yapılması hâlinde seviye belirleme sınavına katılmak zorundadır; katılmayanlar sınavdan daha düşük not alan öğrencilerin bulunduğu şubeye kaydedilirler.

Kısa süreli sınavlar (quiz):Süresi bir ders saatini geçmeyen ve ders saati içinde yapılan sınavlardır. Bir yılda kaç tane kısa süreli sınav yapılacağı ve sınavın esasları, her eğitim-öğretim yılı başında Sınav ve Değerlendirme Komisyonu tarafından belirlenir ve öğrencilere duyurulur. Sınav sayısı, her dönem için en az ikidir. Kısa süreli sınavların yapılacağı tarihler önceden ilan edilme zorunluluğu yoktur. Kısa süreli sınavlarının yapıldığı günlerde derslere devam edilir. Her dönemde yapılan kısa süreli sınavların ortalaması Sınav ve Değerlendirme Komisyonu tarafından -üst sınıflar için geçerli olan İlahiyat Fakültesi AKTS esasları da dikkate alınarak- belirlenip güncellenir. Proje ödevleri, kısa süreli sınav gibi değerlendirilebilir.

Ara sınavlar:Hazırlık eğitimi süresince her yarıyılda iki kez olmak üzere bir öğretim yılı içinde dört ara sınav yapılır.

Final sınavı:Zorunlu hazırlık öğretiminin sonunda akademik takvimde öngörülen tarihler içerisinde bir final sınavı yapılır. Bu sınava, ancak devam zorunluluğunu yerine getiren öğrenciler katılabilir.

Mazeret sınavı:Haklı ve geçerli nedenlerle herhangi bir ara sınava katılamayan ve mazeretleri Fakülte Yönetim Kurulu’nca kabul edilen öğrenciler için mazeret sınavı yapılır.

Kısa süreli sınavlar, final sınavı ve muafiyet sınavları için mazeret sınavı açılmaz.

 

Öğretim Süresi

MADDE 10-  Zorunlu hazırlık sınıflarında eğitim süresi, üniversite akademik takvimine göre güz yarıyılı ve bahar yarıyılı olmak üzere ayrı ayrı belirlenir.

Devam Durumu

MADDE 11- Hazırlık sınıfında derslere devam zorunludur. Öğrenciler derslerin %70’ine devam etmekle yükümlüdür. Devam şartını yerine getirmeyen hazırlık sınıfı öğrencileri, bahar yılı sonunda yapılacak olan final sınavına giremezler.

Hazırlık sınıfının devam takibinden dersin öğretim elamanı ve Sınav ve Değerlendirme Komisyonu birlikte sorumludur. Hazırlık sınıfı derslerine giren öğretim elemanları devamsızlıkları Sınav ve Değerlendirme Komisyonu’nun belirlediği şekilde her dönem sonunda final sınavı öncesinde komisyona bildirmek zorundadır.

Başarı ve Değerlendirme

MADDE 12- Hazırlık sınıfında öğrenci başarısı, yıl içinde yapılan ara sınavların, kısa sınavların, öğrencinin derse devamının ve final sınavının puan değeri ve ağırlığı, Sınav ve Değerlendirme Komisyonu tarafından üst sınıflar için geçerli olan İlahiyat Fakültesi AKTS esaslarına göre belirlenir.

Sene içinde yapılan ara sınav (vize), kısa sınav (quiz) gibi sınavların notlarının ortalamasının % 40’ı, final sınavı notunun % 60’ının toplamı 60 olan öğrenciler başarılı kabul edilir.

Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Hazırlık Sınıfına Devamı

MADDE 13- Üniversiteye girişte yabancı dil yeterlik belgesi alamayan yabancı uyruklu öğrenci adaylarının, hazırlık sınıfına başvurabilmeleri için TÖMER’den Türkçe muafiyet belgesi almaları ön şarttır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yönergede Hüküm Bulunmayan Haller 

MADDE 14- Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde; 04.12.2008 tarihli ve 27074/ sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim ve Öğretimi  ile Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik 28.06.2009 tarih ve 27272 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan değişik yönetmelik ile 29.01.2010 tarihli 27477 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Şırnak Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 15- Bu yönerge, 2013-2014 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere Şırnak Üniversitesi Senatosu tarafından onaylandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16-Bu yönerge hükümlerini (ŞÜİF) Dekanı yürütür.

4.11.2013 |  İlahiyat Fakültesi