"Osmanlılarda Resimli Soyağacı" Konulu Konferans

osmanlilarda-resimli-soyagaci-konulu-konferans

Fakültemiz tarafından düzenlenen “Osmanlılarda Resimli Soyağacı Geleneği” konulu konferans Üniversitemiz 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi 1 nolu salonda yapıldı. Konferansa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin ERKAN, Üniversitemiz Genel Sekreteri Doç. Dr. İbrahim BAZ, Fakültemiz Dekanı Prof.Dr. Hüseyin GÜNEŞ, Akademik Personeli ile öğrencilerimiz katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Hüseyin GÜNEŞ yaptı. Dekanımız konuşmasında "İlahiyat Fakültesi olarak düzenlediğimiz konferanslar dizisinin amacını alana katkı sağlamak ve özellikle lisans üstü çalışmada bulunan bu anlamda yol göstermek olduğunu" ifade etti.

 

 

Fakültemiz İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Türk-İslam Sanatları Anabilim dalı Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahim Ayğan, “Osmanlılarda Resimli Soyağacı Geleneği” konulu konferansında özetle:

      Osmanlılarda silsilenâme adı verilen bir türün erken dönemlerden itibaren bilindiğini, Kanuni Sultan Süleyman döneminde zirveye çıktığını ifade etti. Günümüze ulaşan örneklerin bir bölümünün rulo biçiminde tasarlandığını, bu eserlerin resimli kitap örneklerinin ise ilk olarak Bağdat eyaletindeki atölyelerde 16. yüzyıl sonu ile 17. yüzyıl başlarında hazırlandığını vurguladı. Bu eserlerde Âdem peygamberden başlamak üzere önemli dini karakterler ve hükümdarların madalyon içerisinde portrelerinin bir dizi biçiminde sunulduğunu aktardı. 17. yüzyıl’dan sonra da bu geleneğin batılılaşmanın tesiriyle farklı üsluplarla devam ettiğini ortaya koydu.

 

22.03.2019 |  İlahiyat Fakültesi