Prof.Dr. İsmail TAŞ Fakültemizde Konferans Verdi

profdr-ismail-tas-fakultemizde-konferans-verdi

 

     

 

     Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü İslam Felsefesi Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof.Dr.İsmail TAŞ tarafından sunulan konferansta Prof. Dr. İsmail TAŞ dini düşüncenin teşekkülünü oluşturan unsurların başında peygamberlerden gelen ilahi kaynaklı bilgilerin (haber-i vahit) olduğunu ifade etti. Dinlere yapılan itirazların da aslında peygamberlere gelen bu bilgilere karşı yapıldığını, tarih boyunca bu bilgileri dejenere etme yolunda adımların sürekli atıldığını dile getirdi

       İslam düşüncesinin teşekkülünde Hz. Peygamber ve sonrasında meydana gelen hadiselerin, başta dini olarak nitelendirildiği ancak sonraki dönemlerde birtakım itikadi, sosyal, siyasal problemlerin yaşanmasıyla sonuçlandığını; etkilerinin yaşandığı zamanla sınırlı kalmadığını ifade etti. Günümüzde de canlı bir şekilde süren bu etkinin Sünni-Şii çatışması şeklinde İran, Irak ve Suriye gibi ülkelerdeki mezhep çatışmalarının temel referans noktalarının bu hadiselerden alındığını, meydana gelen olayların bu gözle yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.İslam düşüncesinin teşekkülünde Kelam ve Hukuk ilminin önemli bir yer işgal ettiğini, Kelam ilminin diğer kültür ve medeniyetlerle karşılaşmasında İslam düşüncesinin rasyonelleşmesini sağlamada önemli katkılarının olduğunu, diğer kültürlerle İslam arasında denge unsuru sağladığını ifade etti .

      

    İslam Hukuk ilminin ilk dönemlerde oldukça faydalı olduğunu, toplum hayatı için gerekli düzenlemeler yaptığını ancak sonraki dönemlerde donuklaştığı ve belli bir dönem yaşam biçimini idealleştirdiğini ve sonuçta İslam düşüncesinin sönükleşmesiyle sonuçlandığını ifade etti. Felsefe ve Kelam ilmi münasebetine değinen, TAŞ, İslam düşüncesinin yekpare bir bütün değil; farklı unsurların bir araya gelmesiyle oluşan bir düşünce biçimi olduğunu ifade etti.

26.09.2012 |  İlahiyat Fakültesi