Fakültemiz Öğretim Üyesi Semira Karuko'nun "el-Câhız ve Belâgat" Adlı Kitabı Yayımlandı.

fakultemiz-ogretim-uyesi-semira-karukonun-el-c-hiz-ve-bel-gat-adli-kitabi-yayimlandi

Arap edebiyatının en önemli ilimlerinden biri olan ‘belâgat’ ve belâgat ilminin kurucusu olan el- Câhız’ın hayatını anlatan ‘el-Câhız ve Belâgat’ Etkileşim Yayınları’ndan çıktı. 

“Lafız mânasıyla, mâna da lafzıyla yarışmadıkça; lafız kulağına dokunmadan önce, mâna kalbine vâsıl olmadıkça, hiçbir söz belâgat ismine layık olmaz.”

Belâgat ilmi, Arap edebiyatında önemli bir konuma sahiptir. Önemini, Kur’ân-ı Kerim’in belâgî bir üslupla inmiş olmasından alır. Belâgat ilminin konusu, Kur’ân-ı Kerim’in kendisiyle indiği edebi sanatlardan alır. Belâgat ilminin tarihini inceleyen bir kimse, bu ilmin temellerinin tesisinde el-Câhız’ın oynadığı rolü göz ardıedemez. O, el-Beyan ve’t-Tebyîneseriyle hem belâgat ilmin ilk eserinin yazarı olmakla ünlenmiş hem de belâgat ilminin kurucusu sayılıyor. 

Hocamızın kaleme aldığı el-Câhız ve Belâgat kitabı, Arap belâgatini ve onun kurucusu olarak tanınan el-Câhız’ı ele almaktadır. el-Câhız ve Belâgat kitabı el-Câhız’ın belâgat ilmi üzerine ele aldığı ‘el-Beyan ve’t-Tebyîn’ eserini esas alarak, belâgat ilmi konusunda ortaya koyduğu esasları, Arap belâgatindeki yetkinliği, kendisinden sonra gelen belâgatçileri nasıl etkilediği üzerinde duruyor. Çalışmada el-Câhız’ın belagat ilmi üzerine görüşlerini ele alınmadan önce, belâgat ilmini, tarih sürecindeki gelişimini üzerinde ayrıntılı bir şekilde duruluyor.

 

İlahiyat Fakültesi ailesi olarak hocamızı tebrik eder, çalışmalarında başarılar dileriz.

4.12.2014 |  İlahiyat Fakültesi