Konferansa Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof.Dr. Ali AKMAZ, Fakültemiz Dekan V. Sayın Doç.Dr. Hamdi GÜNDOĞAR, Fakültemiz Dekan Yardımcısı Sayın Yrd.Doç.Dr. M. Nurullah AKTAŞ, Öğretim Elemanları ve çok sayıda öğrencimiz katıldı.
Fakültemiz Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Muhammed ERSÖZ "Farklı Yönleriyle Kur'an Kelimelerinin Terimleşmesi" konulu konferansta özetle;
Istılahların çok sayıda oluşturulup kullanılmasının, kelimelerin anlam derinliklerinin artması gibi Arapçaya olan olumlu etkisinin yanında genel olarak ıstılahların artması ilmi çalışmaların varlığının ve ilerlemenin bir göstergesidir. Kur'an kelimeleri ıstılah olarak kullanılırken çeşitli ilimlerde kelime ihtiyacını karşılamış bunun yanında da Kur'an'ın nüzulü bitmesine rağmen Kur'an kelimeleri durağanlaşmamış, anlam yolculuklarına devam etmiştir. Kur'an bu yönüyle kurmayı hedeflediği medeniyetin ilerlemesine her açıdan olduğu kadar dilsel açıdan da kaynaklık etmiştir. Hatta farklı dili konuşan Müslümanlarda bunu görmek mümkündür. Istılahlaşma henüz Hz. Peygamberin vefatından önce başlamıştır. Bu da nüzulden sonra ilimlerde hızlı bir gelişme olduğunun Kur'an'ın da buna müsaade ettiğinin bir göstergesidir. Kelimelerin ıstılah olarak anlam değişikliklerine uğramaları İslam dünyasının dışa kapalı olmadığının da bir göstergesidir. Yunan düşüncesinden faydalanılarak İslam felsefesi ve mantığın alınması ve Kur'an'daki kelimelerin de ilk anlamlarından uzaklaştırılarak kullanılması İslam dünyasının herhangi bir çekince göstermediğinin ve farklı kültürlerle ilişkiye geçilmesi durumunda kendi kimliğini kaybetme endişesinden uzak olduğunun bir kanıtıdır. Kur'an kelimeleri kullanılarak oluşturulan ilimler tek formatta bir ilimle sınırlanmamış içtihada dayalı bir ilim olan fıkıh ilmi kurulurken aynı zamanda hadis ilmi gibi Hz. Peygemberin sözlerini senetli biçimde sonraki nesillere aktarmayı amaçlayan ve raviler üzerinde çalışan ilim de kurulmuştur. Bu şekilde çeşitli tabiata sahip ilimler oluşturulmuş olması yeni oluşturulan medeniyeti her açıdan gelişime açık hale getirmiştir. Ayrıca felsefe ve mantık gibi dış etkilerle disiplinler geliştirirken kelime ihtiyacını vahiy kaynaklı kitaptan karşılamakla insanlığın evrensel ve ortak birikimi olan felsefe ve hukuk içerikli ilimleri Kur'an'la buluşturulmuştur.
Yaklaşık 2 saat devam eden konferans soru cevap kısmı ile son buldu.
24.10.2014 | İlahiyat Fakültesi