Fakültemiz Tarafından ''Okullarda Din Öğretimi ve İlahiyat Fakültesi Mezunları'' Konulu Panel Düzenlendi

fakultemiz-tarafindan-okullarda-din-ogretimi-ve-ilahiyat-fakultesi-mezunlari-konulu-panel-duzenl

 

Fakültemizin tarafından Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz ve Türkiye İlahiyat Tedrisatına Yardım Eden Dernekler Federasyonu(TİDEF) Başkanı Mustafa Yelek’in panelist olarak katıldığı ''Okullarda Din Öğretimi ve İlahiyat Fakültesi Mezunları'' konulu panel düzenlendi.

 

15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi‘nde gerçekleştirilen panele Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, Genel Sekreter V. Doç. Dr. İbrahim Baz, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Güneş’in yanı sıra, akademik- idari personel ile öğrenciler katıldı.

 

Programda ilk önce söz alan Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Güneş, panelin hem konu itibariyle hem de panelistlerin tecrübeleri bağlamında öğrencilere mesleki anlamda önemli katkıları olacağını ifade etti.

 

Sonrasında söz alan Rektör Erkan da “Kurum olarak hayatın her alanına temas eden konularla siz değerli konukları ve öğrencileri buluşturuyor olmamız bizler adına büyük bir gurur ifadesi. Bundan iki hafta önceki konuğumuz İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmezdi. ‘Bilgi, Ahlak ve Üniversite’ konulu konferansını Üniversitemizin Youtube Kanalı’nda 3 kez dinledim. Vurguladığı temalardan biri de disiplinlerin birbirinden ayrılamayacağıydı. Din Bilimleri ile Fen Bilimleri birbirinden bağımsız alanlar olamazlar. Bu anlamda Arapça dili sadece İlahiyat Fakülteleri öğrencilerinin bilmesi gereken bir dil olmamalı. Sevgili öğrenciler, mesleki donanım anlamında bütün disiplinlerden yararlanmalıyız ve kendimize bu anlamda kısıtlama getirmemeliyiz.” ifadelerini kullandı.

 

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Genel Sekreter V. Doç. Dr. Baz “Bugün burada, çok konuştuğumuz ama az düşündüğümüz, hayatımızın her alanına nüfuz eden ancak bir o kadar derinlemesine ele almadığımız konuları konuşacağız, tartışacağız. Tarih itibariyle değerlendirildiğinde insanoğlunun varlıkla, bollukla bu kadar iç içe olduğu bir zaman aralığı olmamıştır. Kapitalist sistem beraberinde kapital yaşam tarzını da getirdi. Yaşam tarzlarımızı merkeze alan tüketim kavramı manevi değerlerimizi de metalaştırdı. Bunun en somut olanı dinimiz ve inançlarımızla ilgili olan kısmıdır.” ifadelerinde bulunarak sözü Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz’a bıraktı.

 

Panelist Nazif Yılmaz “Din Eğitiminin Dünü, Bugünü ve Geleceği “ konulu konuşmasında, Türkiye’de din eğitiminin, İlahiyat Fakülteleri ve İmam-Hatip Okullarının temelini oluşturan tarihsel süreçlerine değinerek, “Şu andaki dini eğitim çerçevesini iyi anlamak için geçmişi çok iyi yorumlamamız gerekir” dedi. Konuşmasına din ve din eğitiminin muhtevasına değinerek devam eden Yılmaz, bu eğitimlerde verilen bilgilerin tek ve doğru kaynaklardan verilmesi gerektiğini vurgulayarak “Sahih din öğretiminin, kendi özünden koparılmadan öğretilmesi önemlidir. Temel İslami değerlerin aktarılmasında okullar öncüdür, bizim buna yönelik bir iklim oluşturmamız gerekmektedir.” dedi.

 

Daha sonra söz alan TİDEF Başkanı Mustafa Yelek, adanmışlık ruhu ve adanmışlık bilinci üzerine yaptığı konuşmasında üniversitelerin sahip oldukları olanaklara bir ruh katması gerektiğini belirterek adanmış insanlara tarihten ve günümüzden örnekler verdi. Yelek, “Adanmış insan, inanmış insandır. Elimizde ayetler, hadisler gibi reçeteler var ve biz bunlara göre yaşamalıyız; bunu yapmak için de bu reçetelere önce inanmalıyız “ şeklinde konuştu.

 

Panel, Rektör Erkan’ın katılımcılara hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

14.12.2019 |  İlahiyat Fakültesi