Fakültemizde "Tarihsel Arka Planıyla Ortadoğu'daki Gelişmeler" Konulu Bir Konferans Düzenlendi.

fakultemizde-tarihsel-arka-planiyla-ortadogudaki-gelismeler-konulu-bir-konferans-duzenlendi

          Konferansın açılış konuşmasını yapan Fakültemiz Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hamdi Gündoğar, geçen yıl Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen konferansların bu yıl İlahiyat Fakültesi tarafından düzenleneceğini ve bu konferansların sistematik hale getirileceğinin altını çizerek, amaçlarının gerek ulusal ve gerekse de uluslararası alanda, alanlarında uzman kişiler tarafından birçok konuyu ilk ağızdan hocalarla ve öğrencilerle buluşturmak ve böylelikle öğrencilerinin ufuklarını açarak daha faydalı olmak olduğunu söyledi.

           Fakültemizin 2014-2015 Güz Dönemi Öğretim Yılı Bilimsel Etkinlikler kapsamında İkincisini düzenlemiş olduğu konferansa Samsun 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Harun YILDIZ konuşmacı olarak katıldı. Sayın YILDIZ "TARİHSEL ARKA PLANIYLA ORTADOĞU'DAKİ GELİŞMELER" konulu konferansta;

               Ortadoğu, tarihsel süreç içerisinde pek çok medeniyet , din ve kültüre beşiklik yapmış bir coğrafyadır. Bu yüzden başta İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik gibi büyük dinler ile bunların kültür havzalarından beslenerek günümüze gelen pek çok düşünce ve fikir akımını günümüzde bölgede görmemizin mümkün olduğunu; bölgenin bugün ki yapısına baktığımızda sözkonusu geçmişin izleri rahatlıkla görülebilineceğini yine günümüz islam dünyasındaki siyasi, politik, sosyal ve ekonomik ihtilafarda Ortadoğu'nun bu çokkültürlü yapısının etkilerinin, asla inkar edilemeyeceğini söyledi.

           Bölgede ortaya çıkan geleneksel dini akımlar, genel olarak yüzyıllar öncesinde ortaya çıkıp günümüze gelen önemli oluşumlardır. Bunları ana hatlarıyla, Selefiler, İhsan-ı Müslimin, Vehhabiler ve değişik tasavvufi oluşumlar şeklinde 4 ana gruba ayırmamız mümkündür. İslam kültür geleneği içindeki dinamiklerden esinlenerek ortaya çıkan Selefi akımların günümüz Ortadoğu'sundaki düşünce yapısında ciddi etkileri vardır. Hem Selefilik hem de tasavvufi geleneklerin bir sentezi olarak görülebilecek Müslüman Kardeşler hareketi Mısır'da ortaya çıkmış ve buradan tüm islam dünyasına yayılmıştır.Arap yarımadasında doğan Vahhabiliğin de , günümüz Ortadoğusunda ciddi etkileri vardır. Bunların dışında islam kültürünün ahlak ve irfan boyutundan ortaya çıkarak günümüze gelen tasavvufi hareketlerde, günümüz dünyasını anlamada bize imkanlar sunar.

              Konuşmasının son Bölümünde Doç.Dr. Harun YILDIZ; tüm bu fikir akımlarının bölgede yaşanan son gelişmlerde, önemli etkilerinin olduğu göz ardı edilemez bir gerçek olduğunu ve bu durumun bölgeyi takip eden çevrelerin sahip olduğu geleneksel bilgi ve algılarda bazı değişmelere yol açacağını söyleyerek sunumunu tamamladı.

    

        Sunumun ardından ise Fakültemiz Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hamdi Gündoğar, Genel Sekreterimiz Yrd. Doç. Dr. İbrahim Baz ve Rektörümüz Prof. Dr. Ali Akmaz, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Yıldız’ a üniversitemize ait hediyeler takdim ettiler.

31.10.2014 |  İlahiyat Fakültesi