2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı açaılış dersi programına Dekanımız Sayın Prof.Dr. Seyit AVCI , Dekan Yardımcıları Öğretim Elemanları ve Öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlanan programda Araştırma Görevlisi Duran EKİZER'in Kur'an-ı Kerim Tilavetiyle devam etti.
Sayın Dekanımız konuşmalarında , Fakültemizin tarihsel gelişimini ve mevcut durumu ile ilgili bilgiler vererek yeni kayıt yaptıran öğrencilerimize hoşgeldin mesajı verdi.
İlahiyat Fakültesinin açılış dersi Fakültemiz Kelam Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Hamdi Gündoğar tarafından verildi. Öğrencilere ilahiyat misyonuna yönelik bazı mesajlar veren Gündoğar, açılış dersinde Selefiyye Akaidi konusunda bilgiler vererek şunları söyledi:
İlim açısından Müslümanların önderleri sayılan sahabe ve tabiûn ile daha sonraki dönemlerde onların görüş ve metodlarını benimseyen İslam alimleri anlamına gelmektedir. “Selefiyye” ise “selef” kelimesinin nisbet ifadesi olup selefe mensup olanlar, onların yöntem ve düşüncesini benimseyenler demektir.
Selef alimleri Kur’an ve sünnette beyan edilenleri, herhangi bir yorum ya da te’vil yapmadan aynen kabul ederler. Başta müteşabihat olmak üzere Allah’ın sıfatları ve kader gibi konularda tartışmaya girmez ve te’vile başvurmazlar. Her dönemde farklı mezheplere bağlı âlimler itikadi konularda Selefiyye metodunu benimsemişlerse de bu çizgiyi hararetle benimseyen ve onunla özdeşleşmiş gibi görünenler, başta İbn Hanbel olmak üzere daha çok Hanbeli alimler olmuşlardır. Bununla beraber Hanbeli olmayan bazı âlimler de Selefiyye metodunda eserler telif etmişlerdir.
Selef akidesinin yedi temel esası olan Takdis, Tasdik, Aczini itiraf, Sükût, İmsak, Keff, Marifet ehlini teslim’i açıklayan Gündoğar; Selef akidesinde önemli bir yeri olan Ebu Hanife’nin el-Fıkhu’l-Ekber adlı eserinde yer alan akaid esasları hakkında bilgiler vererek dersini sonlandırdı.
24.09.2012 | İlahiyat Fakültesi